duminică, 14 octombrie 2012

Comentariu la a XIV-a săprămînă


Se pare că propunerea a fost prea dificilă şi i-a speriat pe posibilii participanţi. Dar un joc de cuvinte nu se realizează decît dacă expresia angajată îşi realizează ambele sensuri. Am încercat şi eu o variantă în care, neexplicit, ciupercile sînt omologate cu umbrelele. Am auzit eu că pe la Londra, oraş ploios, umbrelele sînt cumpărate doar pentru o ploaie şi aruncate apoi la coş:

pagubă-n ciuperci –
după ploaie-n pubele
zeci de umbrele

Grigore Vlad

printre ghiocei
o nucă putrezită -
pagubă-n ciuperci

Reuşită parţială. Într-adevăr, nu-i nicio pagubă că nuca a putrezit, ghioceii şi, odată cu ei primăvara, recuperează. Expresia figurată legitim folosită. La propriu însă, ciupercile nu-s păgubite, ba chiar sînt favorizate, ele sînt descompunătoare. (Părerea mea poate fi amendată. Pe fugă am găsit pe wikipedia: “a nu se confunda cu ciupercile microscopice mucegaiurile și cele care produc bolile numite micoze”. Ce zice biologul… hoinar? Fungii sînt şi ei descompunători?)

cărţi împrăştiate
lângă zidul şcolii -
pagubă-n ciuperci

Asta o fi părerea vreunui elev certat cu cartea. Sau, cine ştie, poate cărţile împiedică creşterea ciupercilor…

Iuliana Apostol

pagubă-n ciuperci -
soarele se va-nverzi:
ochiuri cu urzici

Cam metaforic, înţeleg că soarele este oul-ochi care reflectă verdele urzicilor. Deci paguba ar fi-n urzici. Restul mă depăşeşte. Sau poate aşa: dacă nu sînt încă ciuperci, bine că au răsărit urzicile!

Ica Grig

un pled de gheaţă
după ploi cu găleata -
pagubă-n ciuperci

Construcţia foarte bună, numai substantive. Mai greu cu sensul. Ori după ploi a îngheţat, ori a urmat grindina. Bănuiesc că ciupercile sînt afectate de pled, ploaia, de obicei, le prieşte. Sensul figurat nu funcţionează aici.

pe raft în cămări
zacuscă mai săracă -
pagubă-n ciuperci

Aici trebuie s-o luăm invers. Se pare că n-au prea fost ciuperci nici în pieţe, nici în pădure. Ceva le-a împiedicat să prolifereze. Deci cămara e în suferinţă. Aici sensul figurat se răstoarnă – paguba-n ciuperci, nemaifiind figurată, devine reală şi în cămară. N-are de suferit doar flora ci şi economia domestică. Şi ironia e un pic amăruie.

*


Şerban Codrin, care ne urmăreşte din umbră, ne-a trimis şi el o încercare:

La prăbuşirea
încă unui imperiu -
pagubă-n ciuperci

Adaug şi eu:

pagubă-n ciuperci* -
arsenalul nuclear
fără focoase
* apropo de ciupercile atomice 

6 comentarii:

Grigore Vlad spunea...

cărţi împrăştiate
lângă zidul şcolii -
pagubă-n ciuperci
Am vrut sa ma refer la cartile de joc :D. Greseala mea ca nu am reusit sa ma fac inteles.

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Da, după alegerea cuvintelor, dacă ele nu spun destul de precis ce ai vrut, trebuie să te gîndeşti că pot naşte confuzii. Aici, dacă n-ai specificat cărţi de joc, era firească atracţia cărţilor spre şcoală. Dacă ai fi spus zidul cazinoului, era altceva.

i.juverdeanu spunea...

confuzie la
spitalul de urgenta -
paguba-n ciuperci

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Ildiko, citeşte ce scrie la

ce facem aici

Poemul tău e bun, dar trebuia plasat în alt loc şi pînă la altă oră.

biologul de.. acasa spunea...

Supraregn Eucaryota
Regnul Fungi
Speciile des intalnite de fungi sunt drojdiile, rugina, mucegaiul, ciupercile, trufe si matrite. Ele se disting in general prin tipurile de spori si a structurii de organisme pe care le produc pentru reproducere.
ciupercile joaca un rol important in ecosistem ca descompunatori. Desi unele dintre ele sunt agenti patogeni, multe sunt utilizate pe scara larga pentru prepararea si pastrarea produselor alimentare precum vin, bere, paine, branza, soia etc. Ciupercile dupa ploaie si trufele sunt o importanta sursa de hrana., multe specii de ciuperci sunt utilizate pentru a produce antibiotice ca penicilina si cefalosporina si multe vitamine importante.
Regnul are urmatoarele increngaturi :
Chytridiomycota
Blastocladiomycota
Neocallimastigomycota
Zygomycota
Glomeromycota
Ascomycota
Basidiomycota
Încrengătura Ascomycota e cea mai mare increngatura din regnul fungi, continand mai mult de 30.000 de specii.. Specii comune ale increngaturii ascomycota sunt ciuperci, Aici se încadrează trufele, ciuperci (Trufele sunt delicatese pentru gurmamzi Trufele îşi ascund ascocarpul în sol. Tuber melanosporum este o specie foarte apreciată gastronomic, şi se vinde la preţuri exorbitante (~$1200 pentru 1 kg).
Ascocarpul comestibil de Morchella asculata, o specie de ascomicete cu căciula )
Drojdia de bere, drojdia vinului, mucegaiul verde-albastrui, etc. Acestea pot fi saprofite, parazite si, de asemenea, s-a constatat ca pot forma relatii de simbioza. Aspergillus, Penicilium, Alte specii de Penicillium produc enzime care sunt utile la fermentarea unor caşcavaluri cu gust deosebit, cum ar fi Cammembert, Bucegi, “Blue chese”, Roqefort. Pentru acesta din urmă laptele de capră este lăsat să se “infecteze” natural în anumite peşteri de către suşe sălbatice de Penicillium roquefortii.
Drojdia de bere, Saccharomices cerevisiae, tot o ascomicetă, este cea care provacă fermentarea berii şi creşterea pâinii, alături de drojdia de vin (Saccharomoces elipsoideus).
Încrengătura Basidiomicota cuprinde ceea ce înţelegem de regulă sub termenul “ciuperci
Pe care le stim ca otravitoare sau comestibile

Rolul ecologic al fungilor
Fungii au un rol imens ca descompunători, alături de bacterii, asigurând reciclarea substantelor necesare vieţii. Fungii sunt specializaţi mai ales în descompunerea materialului lemnos, atât a celulozei, cât şi a ligninei. Aerul fiind plin de spori fungali, în clipa când moare o frunză sau un copac, acestea se acoperă imediat cu spori şi începe formarea hifelor care, aşa cum s-a văzut, pătrund prin extensii (haustoria) în celulele plantei şi încep procesul de descompunere.
Din păcate ciupercile descompunătoare nu fac deosebirea între o frunză căzută, care trebuie reciclată, şi un fruct, care ne serveşte nouă ca hrană. De aceea atacul mucegaiurilor asupra alimentelor, mai ales a celor depozitate, produce mari pagube Etilena, un hormon care stimulează coacerea fructelor, stimulează şi sporii fungali provocând germinarea şi grăbind atacul asupra acestora.

. Caracteristici ale regnului fungi
Organismele regnului fungi nu sunt capabile de fotosinteză, iar hrana şi substanţele necesare şi le asigură prin absorbţie din mediu sau din plantele pe care le parazitează sau cu care trăiesc în simbioză. Deoarece multe specii din regnul fungi îşi extrag hrana din organisme moarte, ele au un rol principal în calitate de descompunătoare

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Bun venit, biologule!

Mii de mulţumiri. Am reţinut:

Fungii au un rol imens ca descompunători, alături de bacterii, asigurând reciclarea substantelor necesare vieţii. Fungii sunt specializaţi mai ales în descompunerea materialului lemnos, atât a celulozei, cât şi a ligninei.